Ha bárkit megkérünk, hogy
nevezzen meg egy gyümölcsöt, az illető nagy valószínűséggel – csütörtök helyett
– almát fog mondani. A gondolataiban pedig, majdnem biztos, hogy a gyümölcs piros
színű változata fog megjelenni.
Az
alma a rózsafélék családjába tartozik, világszerte több mint 7500 fajtája
ismert. Őse, a vadalma, az ember legrégebbi tápláléka.
Ez a sokoldalú gyümölcs a csecsemők első szilárd táplálékai között szerepel. C-vitamin tartalma közvetlenül a héj alatti húsrétegben található, ezért célszerű alaposan megmosva, héjastól fogyasztani. Található még benne A és B-komplex vitamin, ásványi anyagok közül pedig többek között szelén, cink, kalcium, fluor és jód. Számos jó tulajdonsága mellett segíti az emésztést, immunrendszer erősítő, valamint rákmegelőző hatású.
Ez a sokoldalú gyümölcs a csecsemők első szilárd táplálékai között szerepel. C-vitamin tartalma közvetlenül a héj alatti húsrétegben található, ezért célszerű alaposan megmosva, héjastól fogyasztani. Található még benne A és B-komplex vitamin, ásványi anyagok közül pedig többek között szelén, cink, kalcium, fluor és jód. Számos jó tulajdonsága mellett segíti az emésztést, immunrendszer erősítő, valamint rákmegelőző hatású.
Felhasználási
módjainak szinte csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk egyenesen a
fáról, vagy gyümölcslé formájában, főzhetünk belőle levest, az almából készült
ecettel ízesíthetjük salátáinkat, de befőttet, lekvárt, sőt, még bort is
készíthetünk belőle. Kiváló eltarthatóságának köszönhetően egész évben hozzájuthatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése